آيين دادرسی پيامبر اعظم صلی الله علیه و آله وسلم محبوب

  • آيين دادرسی پيامبر اعظم صلی الله علیه و آله وسلم
معرفي اجمالي :
کتاب آیین دادرسی پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله ؛ نویسنده آن محمد درگاه زاده و ناشر آن صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، مرکز پژوهش های اسلامی می باشد .
موضوع :
محمد (صلي الله عليه و آله)، پیامبر اسلام ، 53 قبل از هجرت ، نظریه درباره قضاوت ، آیین دادرسی (فقه) ، قضاوت (فقه) ، جنبه های مذهبی - اسلام
ساختار :
کتاب به زبان فارسی در یک جلد تنظیم شده و مشتمل بر یک دیباچه که نویسنده کتاب توضیحات مختصری را بیان کرده است . و همچنین شامل بخش های ذیل می باشد و در آخر کتابنامه کتاب ذکر گردیده است .
فصل اول: کلیات؛
فصل دوم: شیوه های دادرسی پیش از اسلام؛
فصل سوم: ویژگی های نظام دادرسی پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله؛
فصل چهارم: دیدگاه خاورشناسان درباره دادرسی پیامبراعظم صلی الله علیه و آله؛
فصل پنجم: ویژگی های دادرس از نظر پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله؛
فصل ششم: شیوه های دادرسی پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله؛
فصل هفتم: آسیب های دادرسی از نظر پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله؛
گزارش محتوا :
سال 1385 به نام پيامبر اعظم صلي الله عليه و آله يكي از الطاف و هديه هاي الهي در اين سال بود و بهانه اي شد براي مطرح شدن شخصيت آن سفير الهي در سال هاي آغازين قرن بيست و يكم.
جسارت هايي كه در سال 1384 به ساحت آن حضرت وارد شد و آهنگ تخريب شخصيت آن حضرت و نفرت از آيين ايشان را داشت، نتيجه عكس داد و موجب گرديد تا شخصيت و آيين آن بزرگوار بيش از پيش در گستره رسانه ها مطرح شود: يُريدُونَ لِيُطْفِؤا نُورَ اللّهِ بِأَفْواهِهِمْ وَ اللّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَ لَوْ كَرِهَ الْكافِرُونَ. (صف: 8) مي خواهند نور خدا را با دهان خود خاموش كنند و حال آنكه ـ گرچه كافران را ناخوش افتد ـ خدا نور خود را كامل خواهد گردانيد.
پيام روشن اين اهانت ها آن بود كه اهانت كنندگان چون توان و قدرت استدلال در برابر احكام نوراني و منطقي اسلام را ندارند، به توهين و جسارت روي آورده اند. در اين ميان، سخنان پاپ در ميانه هاي سال 1385 بسيار شگفت انگيز بود. وي پيامبر اسلام را «پيامبر خشونت» ناميد و دروغ هاي آشكاري به آن حضرت نسبت داد. با اين حال، بايد دانست امروزه آن تصوير نادرستي كه دشمنان دين در قرن نوزدهم از اسلام براي جهانيان ترسيم كرده بودند، رنگ باخته است و ديگر نظريه «اسلام و شمشير» چندان خريداري در دنيا ندارد.
امروزه اصل اسلامي «لا إِكْراهَ فِي الدِّينِ؛ اجباري براي پذيرش دين وجود ندارد.»1 كاملاً شناخته شده است و تكرار اين سخن كه پيروان محمد صلي الله عليه و آله وظيفه دارند تمام اديان را با شمشير از ميان بردارند، مبنايي جز جهل و تعصب ندارد. گذشته از اين، آيات قرآن نيز اين موضوع را نفي مي كند و بررسي تاريخ فتوحات مسلمانان و مداراي آنها با ملل ديگر به ويژه مسيحيان، گواهي بر اين مدعاست. محمد صلي الله عليه و آله و ياران او با قدرت اخلاقي و آموزه هاي الهي خود به اين پيروزي ها دست يافتند و تنها به قدرت شمشير متكي نبودند.
همان گونه كه مي دانيد، اين سخن به معني انكار جهاد و پيكار با دشمنان، در آموزه هاي اسلامي نيست، بلكه مقصود اين است كه ايده اساسي حضرت محمد صلي الله عليه و آله، تهاجمي و جنگ طلبانه نبود، بلكه جنگ هاي او نيز در راستاي حمايت از مستضعفان و دفاع از حريم اسلام بود. آن حضرت حتي در ميدان هاي جنگ نيز اخلاق و انسانيت را سرلوحه كار خود قرار مي داد. به همين دليل، پيروان خويش را از كشتن زنان و كودكان و پيران و بريدن و سوزاندن درختان باز مي داشت. در جريان فتح مكه نيز با آنكه بي مهري هاي فراواني از مردم آنجا ديده بود، همه آنها را بخشود و شعار اصلي مسلمانان در آن روز اين بود:
«اليوم يوم المرحمة؛ امروز روز بخشش است». تهمت زني هاي نارواي دشمنان نشان مي دهد كه دستاني در پشت پرده، اين جريان را هدايت مي كند؛ چون نفوذ و گسترش روزافزون اسلام تا قلب اروپا و امريكا، آنان را به هراس افكنده است. اين دست و پا زدن ها نه تنها آنها را به اهداف شوم شان نرسانده، بلكه فرصتي فراهم آورده است تا انسان هاي آزادانديش بيش از پيش با شخصيت و آموزه هاي حضرت محمد صلي الله عليه و آله آشنا شوند.
نوشته حاضر جستاري است هر چند نارسا درباره شيوه هاي دادرسي حضرت محمد صلي الله عليه و آله كه در چندين فصل گرد آمده است.
پس از بيان اهميت دادرسي، به ويژگي هاي دادرسي پيامبر نگاهي كلي مي افكنيم و با شيوه هاي دادرسي موجود در آن زمان مقايسه مي كنيم. تبيين شرايط دادرس از نظر پيامبراكرم صلي الله عليه و آله و اصول و قواعد دادرسي آن حضرت در كنار برشمردن آسيب هاي دادرسي، ما را به آيين دادرسي پيامبر بزرگ اسلام رهنمون مي سازد.
منابع مقاله :
مقدمه و متن كتاب.
وضعيت کتاب :
فهرست مطالب در ابتدای کتاب و منابع نوشته ها در پايان کتاب بيان شده است. در پایین هر صفحه پاورقى ها نیز آمده است.
آيين دادرسي پيامبر اعظم صلي الله عليه و آله
مشخصات كتاب:
سرشناسه : درگاه زاده، محمد
عنوان و نام پديدآور : آيين دادرسي پيامبر اعظم (ص)/ محمد درگاه زاده.
مشخصات نشر : قم: طه: صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران، مركز پژوهشهاي اسلامي، ۱۳۸۸.
مشخصات ظاهري : ۷۹ ص.
فروست : با پيامبر؛ ۳۰
شابك : ۱۰۰۰۰ ريال 978-964-7019-99-6 :
يادداشت : كتابنامه: ص. [۷۷] - ۷۹؛ همچنين به صورت زيرنويس.
موضوع : محمد (ص)، پيامبر اسلام، ۵۳ قبل از هجرت - ۱۱ق. - قضاوت
موضوع : محمد (ص)، پيامبر اسلام، ۵۳ قبل از هجرت - ۱۱ق. نظريه درباره قضاوت
موضوع : آيين دادرسي (فقه)
موضوع : قضاوت (فقه)
موضوع : قضاوت -- جنبه هاي مذهبي -- اسلام
شناسه افزوده : صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران. مركز پژوهشهاي اسلامي
رده بندي كنگره : BP۲۴/۸۴/د۴آ۹ ۱۳۸۸
رده بندي ديويي : ۲۹۷/۹۶
شماره كتابشناسي ملي : ۱۸۰۲۷۰۰
ص:1
عناوين اصلي كتاب شامل:
اشاره؛ پيش گفتار؛ فصل اول: كليات؛ فصل دوم: شيوه هاي دادرسي پيش از اسلام؛ فصل سوم: ويژگي هاي نظام دادرسي پيامبر اعظم صلي الله عليه و آله؛ فصل چهارم: ديدگاه خاورشناسان درباره دادرسي پيامبراعظم صلي الله عليه و آله؛ فصل پنجم: ويژگي هاي دادرس از نظر پيامبر اعظم صلي الله عليه و آله؛ فصل ششم: شيوه هاي دادرسي پيامبر اعظم صلي الله عليه و آله؛ فصل هفتم: آسيب هاي دادرسي از نظر پيامبر اعظم صلي الله عليه و آله؛ كتاب نامه
Language
Type
دیجیتالی
Type of content
Total Volume
1
Digital number
13528
LCC
BP24/84/د4آ9 1388
DDC
297/96
National bibliography numbers
1802700
Cost View
رایگان
ISBN
9789647019996
Year of publication
Book Version
1