سینای دانش: ویژه نامه آیت الله آخوند خراسانی

این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)

تجليل از بزرگان دين و بزرگداشت فرزندان راستين هر ملت، بر عهده افراد آن ملت است. گرامي داشت عالمان بزرگ شيعه يكي از راه هاي سعادتمندي در زندگي دنيا وآخرت است و اهانت به عالمان متعهد و پرهيزگار، گناهي نابخشودني است كه به بدبختي، كوتاهي عمر و بي تقوايي مي انجامد.

وظيفه عالمان دين است كه با تفقه در دين و شناخت زمان، مكان و مخاطب، مردم را به سوي نور هدايت كنند. يكي از وظيفه هاي مهم آنان نيز همكاري با مردم در امور عمومي و مصالح كلي مسلمانان است. نقش آفريني عالمان آگاه و بيدار در دگرگوني هاي سياسي ـ اجتماعي يكي از زيباترين برگ هاي تاريخ معاصر ايران به شمار مي رود. بخش برجسته اي از تاريخ معاصر روحانيت شيعه، به مبارزه با استعمار و استبداد مربوط مي شود و يكي از عرصه هاي سياسي مهمي كه فقيهان شيعه در آن نقش عملي و علمي فراواني داشتند، نهضت مشروطيت است.
نتيجه پيروزي اصولي ها بر اخباري ها، حضور تقريباً پيروز و موفق عالمان ديني در تمام دگرگوني هاي سياسي معاصر بود كه همواره مرجع تقليدي در رأس آن قرار داشت. يكي از عوامل شكست، ناكامي و انحراف مشروطه (غير از حضور بيگانگان و روشن فكران غرب زده) دوري مرجع ديني از كانون مبارزه بود. بي شك، نهضت مشروطه ثمره هاي فراواني از خود بر جاي گذاشت و ايران را وارد مرحله جديد حيات سياسي، اجتماعي و فرهنگي كرد؛ يعني مردم با مفاهيم «مجلس شورا»، «انتخابات»، «اكثريت»، «آزادي»، «مساوات» و... آشنا شدند.
مرحوم آخوند خراساني شخصيت نادري بود كه علم و سياست را در خود جمع داشت؛ بزرگ مردي كه با زحمت و اشتياق فراوان تحصيل كرد تا اينكه بر قلّه بلند مرجعيت تكيه زد. دانشمندي كه كتاب كفاية الاصول او نزديك به صد سال است در سطح عالي حوزه هاي علميه شيعه تدريس مي شود.
رويدادهايي كه درباره ويژگي هاي اخلاقي آخوند خراساني بيان مي شود و نيز روش عملي او در همه مسائل اعتقادي، اجتماعي، فرهنگي و سياسي بيانگر آن است كه او در عمل، مردي موحّد بود؛ توحيد به او آرامشي داده بود كه در هيچ پيشامدي، سستي و نااميدي به او راه نمي يافت. ايمان راسخش به او قدرت و شجاعتي بخشيده بود كه از هيچ امر ناگواري نمي هراسيد و براي به دست آوردن سودي موهوم و زدودن زياني خيالي، وظيفه اش را ترك نمي كرد. وي همواره به خدا اعتقاد و توكل داشت و براساس اين تكيه گاه، در برابر هر باطلي، مردانه مي ايستاد و از هر حقيقتي دفاع مي كرد؛ هرچند اين ايستادگي، براي احقاق حق و ابطال باطل، ديگران را خوش نمي آمد. او به حقيقت و تمام جلوه هاي آن عشق مي ورزيد و شجاعتي چشم گير داشت كه از نيروي ايمان و بزرگي روح او سرچشمه مي گرفت. وي در عين حال، بسيار باهوش، خوش فهم و بيدار بود. قدرتمندي بود كه در صحنه هاي سياسي و اجتماعي براساس ايمان و باورهاي استوار خود حركت مي كرد؛ مرجعي ديني بود كه خواهان قطع دست بيگانه از كشور و رواج صنايع و دانش هاي نوين بود و فقرزدايي، تأمين عدالت اجتماعي بر پايه قوانين شرعي و اسلامي با نظارت فقيهان و ايجاد ارتش مدرن و مسلح براي پاسداري از كيان كشور، آرزوي او بود.
صاحب كفايه از بزرگاني است كه در شناخت بزرگي مقام سياسي او كوتاهي شده و شخصيت سياسي و مجاهدت هاي ملّي و ميهني اش تحريف گشته يا به فراموشي سپرده شده است. جايگاه آخوند خراساني در عالم اسلام، جايگاه بلندي است. از صدر اسلام تا عصر وي، استادي مانند او كمتر ظهور كرده است. وي شخصيتي جامع در علوم عقلي و نقلي است و سياستمداري است كه شاه را به امضاي حكم قانون اساسي و متمم آن وادار كرد؛ مجاهدي كه در مبارزه با ستم در دوران استبداد صغير و اشغالگري بيگانه، حكم جهاد صادر كرد، ولي با اين وجود، كمتر نامي از او در كتاب هاي درسي تاريخ درباره نهضت مشروطيت ديده مي شود. تربيت يافته مكتب ميرزاي شيرازي، آن گاه كه فرياد مظلوميت مردم مسلمان ايران به نجف مي رسد، به اين ندا پاسخ مثبت مي دهد و فتواي تشييد مباني حكومت الهي و وجوب وحدت امت اسلامي را صادر مي كند و مشروطيت را كه گامي به سوي استقرار عدالت بود، به وجود مي آورد. هر چند عوامل نفوذي و استعمار با سوء استفاده از مشروطيت، پي آمدهاي ناروايي بر آن بار كردند، ولي اساس كار و هسته اوليه و نقطه مركزي آن براساس نيت پاك و اقدام الهي استوار بود. او نهضت را به حكم موازين اسلامي با امر به معروف و نهي از منكر آغاز كرد و چون نتيجه مطلوبي به دست نياورد، حكم عزل شاه و جهاد را صادر كرد و تصميم به حضور در جهاد گرفت كه البته به حكم تقدير، در جوار مرقد مطهر علي عليه السلام آرام گرفت. خداوند، مقام او را والا و جايگاهش را در بهشت، متعالي سازد.
در پايان، از حجت الاسلام والمسلمين آقاي حاج ميرزا عبدالرضا كفايي خراساني، فرزند مرحوم ميرزا احمد كفايي، فرزند سوم مرحوم حضرت آيت اللّه العظمي مولي محمدكاظم آخوند خراساني رحمه الله كه پژوهش هاي خود را در اختيار اينجانب گذاشتند، سپاس گزاري مي كنم. كتاب را سيناي دانش نام نهادم تا نظر خوانندگان محترم را در اين مختصر، به جامعيت شخصيت آخوند در زمينه هاي گوناگون علمي، فرهنگي، اجتماعي، اخلاقي و سياسي توجه دهم.

 

جهت مشاهده و دانلود کتاب کلیک کنید

حقوق مولفان و ناشران

تمامی محتوای چند رسانه ای(کتاب ،کتاب صوتی، کتاب تصویری،مجلات،روزنامه ها،مقالات،پایان نامه ها) موجود در بازار کتاب دیجیتالی قائمیه با هماهنگی و رعایت کامل حقوق ناشران ، نویسندگان و دریافت مجوز کتبی از آنان به صورت کاملا رایگان عرضه می‌شوند.

 

شبکه های اجتماعی بازار کتاب



بازار کتاب اولین و بزرگترین سامانه دانلود کتاب الکترونیکی رایگان بر خط با هدف در دسترس قرار دادن متون و کتب شیعه راه‌اندازی شده است. به کمک کتابخانه دیجیتالی بازار کتاب به هزاران عنوان کتاب به زبان های مختلف : فارسی ، عربی ، انگلیسی و آذری و غیره .... دسترسی خواهید داشت.


همین حالا اپ بازار کتاب را نصب کنید و کتابخانه خود را با دانلود کتاب های برتر پربار کنید.

با کلیک بر روی این لینک عضو کانال تلگرام ما شوید.