مجموعه مقالات دومین هم اندیشی سراسری رسانه تلویزیون و سکولاریسم

این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)

تفكر غرب در چند سده اخير به دليل تقابل با سنّت، تفكر دوران مدرن ناميده شده است. دوران مدرن در وجه فلسفي و فرهنگي و در وجه زيبايي شناختي و هنري اش داراي بنيان هايي نظري است.

 

اين بنيان ها كه در ميان آنها اختلاف و گاه تعارض وجود دارد، در جنبه هاي مختلف هستي شناختي و روش شناختي مطرح هستند، مانند:

پوزيتيويسم، روش تفسيري، فردگرايي، جمع گرايي، ماركسيسم، ليبراليسم، اومانيسم، فرويديسم و ... و در هنر، بيان گرايي، سورئاليسم، دادائيسم و فوتوريسم. اگر ناهمگوني، ويژگي فلسفه و هنر دوران مدرن است، روند جدا شدن از دين و شانه خالي كردن از مرجعيت آن در عرصه هاي مختلف (سكولار شدن) در غرب، وجه جامع و مشترك آن است. انديشه مدرن، دين را در حوزه هاي گوناگون اخلاق، تعليم و تربيت، سياست، اقتصاد، هنر و ... كنار مي گذارد.1 گرچه سكولاريسم به عنوان يك ديدگاه و گرايش، در سده نوزدهم، اعلان وجود كرد، بن مايه هاي نظري آن در قرن هاي پيش ـ از رنسانس به بعد ـ ريشه داشت؛ همان بنيان هايي كه جريان تفكر مدرن از آن، نطفه بست و در قرن هيجدهم بروز يافت. 

بدين ترتيب، مدرنيته و مدرنيسم داراي مباني فكري و هنري مشترك با سكولاريسم است و اختلاف، تنها از خاستگاه اعتبار است؛ انديشه مدرن به لحاظ تقابل با سنّت، و انديشه سكولار به دليل تقابل با دين. بر اين اساس، تفكر مدرن و سكولاريسم دو تعبير از جريان هاي مسلط فكري در غرب است. بررسي تاريخ تفكر غرب نشان مي دهد، دانش هاي شكل گرفته در حوزه هاي مختلف بشري، به ويژه علوم انساني از جمله دانش ارتباطات و رسانه، با دوران مدرن پيوند دارند و از بنيان هاي نظري آن سيراب مي شوند. در اين دوران، نظريه هاي بسياري در حوزه هاي گوناگون بدون توجه به همخواني يا ناهمخواني با دين مطرح مي شوند و دين اگر انكار هم نشود، فراموش مي شود. 

به همين دليل، وظيفه انديشمندان و پژوهشگران، مطالعات رسانه اي اقتباس است، نه ترجمه و پذيرش بي چون و چرا و نه رد و رفض تام. براي داشتن رسانه اي همگون با فرهنگ اين سرزمين، بايد دانش آن را توليد كرد. چنين امري نيازمند نگاهي اقتباسي است و نگاه اقتباسي، بدون درنظر گرفتن تأثيرگذاري بنيان هاي نظري و فلسفي و هنري غرب در اين مطالعات، ناممكن است. با اين نگاه، مي توان در يك بررسي مقايسه اي، به تأثيرگذاري دين با همه عرصه هايش، از مباني فكري تا نظام ارزشي و نيز تا احكام فقهي اش در مطالعات رسانه اي، پي برد. چنين پژوهشي مي تواند به دانش متناسب با فرهنگ اسلامي منجر شود، همچنان كه اين روند در غرب و البته با رويكردي معكوس، در طي چندين دهه صورت گرفته است.

به عبارت ديگر، با پي بردن به پيوند مطالعات رسانه با فرهنگ غرب و ميزان چگونگي تأثيرپذيري از آن، مي توان ارتباط آن با فرهنگ اسلامي را بررسي كرد و با نگاهي ژرف تر آن را بر فرهنگ خودي هماهنگ ساخت. دومين هم انديشي «سكولاريسم و رسانه تلويزيون» كه اكنون دومين مجموعه مقالات آن پيش روي صاحب نظران و پژوهشگران اين عرصه قرار مي گيرد، با هدف زمينه سازي علمي براي بررسي تأثير ديد گاه هاي اسلام در مطالعات رسانه اي و بالمال تعميق بخشيدن بدان برگزار شد. بديهي است اين تأثيرگذاري، فراتر از محتوا و پيام رسانه اي است و حوزه هاي گوناگون شكلي، سازماني و مباحث مربوط به ارتباطات و نظريه ها را دربرمي گيرد. 

اين مجموعه، محصول تلاش پژوهشگران در حيطه هايي متفاوت با محورهاي هم انديشي اول است. اميد كه اين بررسي ها جامعه علمي را آماده و انگيزه مند براي بررسي هاي ديني در حوزه مطالعات ارتباطات و رسانه سازد.

 

جهت مشاهده و دانلود کتاب کلیک کنید

حقوق مولفان و ناشران

تمامی محتوای چند رسانه ای(کتاب ،کتاب صوتی، کتاب تصویری،مجلات،روزنامه ها،مقالات،پایان نامه ها) موجود در بازار کتاب دیجیتالی قائمیه با هماهنگی و رعایت کامل حقوق ناشران ، نویسندگان و دریافت مجوز کتبی از آنان به صورت کاملا رایگان عرضه می‌شوند.

 

شبکه های اجتماعی بازار کتاب



بازار کتاب اولین و بزرگترین سامانه دانلود کتاب الکترونیکی رایگان بر خط با هدف در دسترس قرار دادن متون و کتب شیعه راه‌اندازی شده است. به کمک کتابخانه دیجیتالی بازار کتاب به هزاران عنوان کتاب به زبان های مختلف : فارسی ، عربی ، انگلیسی و آذری و غیره .... دسترسی خواهید داشت.


همین حالا اپ بازار کتاب را نصب کنید و کتابخانه خود را با دانلود کتاب های برتر پربار کنید.

با کلیک بر روی این لینک عضو کانال تلگرام ما شوید.